Как да се погрижим за кожата през зимният пероид!

Posted by Beautymall 10/12/2018 0 Коментар/и

Студ, мраз, вятър, парно. Тази смяна от сух въздух към студ оказват силен стрес върху кожата.

Как да я предпазим?

Въздухът през зимата е много сух, а още по-сух е въздуха в затворените отоплени помещения, където прекарваме голяма част от времето през този период. Сухият въздух не оказва добро въздействие върху кожата. Нейният защитен слой става порьозен и пропусклив и тя започва да губи влага и се дехидратира.

Студа може да увреди нашата кожа. Кръвоносните съдове се свиват, за да запазят топлината, по този начин се нарушава кръвоснабдяването и снабдяването на кожата с така важния за нея кислород и хранителни вещества. Кожата забавя своя синтез и регенерация, става чувствителна и лесно раздразнима. 

Всичко това обяснява, защо хората през зимата имат повече проблеми с кожата. Типичните оплаквания са :

 

  • Сухота
  • Липса на еластичност
  • Сърбеж
  • Напукване

 

Правилната грижа за кожата

 

През студените месеци е особено важно да предпазим кожата от дехидратиране. Добре би било в затворените помещения да се използват овлажнители на въздуха. Кремът за лице трябва да е по-богат и подходящ за типа кожа. Почистващите продукти също трябва да са внимателно подбрани, сапуни, пяни за почистване на лице с алкохол и пилинги е добре да се избягват при чувствителните кожи, тъй като те дърпат влагата и мазнината от кожата. През този период е добре да се използват нежни почистващи продукти с рН 5.5

През зимния период не се препоръчва и взимането на горещи душове и вани, тъй като това води до допълнително дехидратиране на кожата. Оптимално би било температурата при къпане да бъде максимално близка до телесната. След взимане на душ, подсушете кожата внимателно без интензивно търкане, по-добре кожата да остане леко влажна отколкото прекалено суха. Също така след взимане на душ е добре да намажете тялото си с подходящ крем за тяло, чийто филм върху кожата ще я предпази от изсушаване. Най-често засегнати от студа са устните, лицето и ръцете.

 

За да предпазим ръцете Ви препоръчваме:

  • Да не се мият прекалено често
  • Да се използват нежни към кожата почистващи продукти
  • Да се избягва миенето с гореща вода
  • Да се използват овлажняващи продукти
  • Да се носят ръкавици

 

Устните имат също нужда от специална грижа. Те нямат мастни и потни жлези и не могат да си изградят предпазен филм, за да защитят влагата в тях. Изключително тънката кожа на устните лесно се напуква, уврежда и става чувствителна към UV лъчите. За да запазим устните си здрави и красиви трябва да използваме балсам за устни, който ще ги защити от вредното влияние на околната среда и ще запази влагата в тях. Използването на балсам за устни е абсолютно задължително при тези които обичат зимните спортове.

Освен запазването на влагата в кожата с козметични продукти е добре и да хидратираме кожата отвътре. Не забравяйте да пиете достатъчно вода, който не пие вода, изсъхва. Дневната дажба течности е около 1.5 литра (вода, чай и/или плодове). Хранете се балансирано, приемайте пресни плодове и зеленчуци, те са богати на витамини и минерали и задържат влагата в кожата ни. Приемайте достатъчно количество Витамин С, то е от изключителна важност, тъй като е мощен антиоксидант.  Не подценявайте и движението, то също е важен фактор кожата ни да бъде свежа и млада, тъй като спорта стимулира кръвообращението и забързва метаболизма.

Tumblr
Pinterest
Остави коментар