Чувствителна кожа - симптоми, причини и грижа.

Съвети за чувствителна кожа

 

Повече от половината от жените смятат кожата си за чувствителна, поради това много козметични компании често използват термина „хипоалергичен“ или „чувствителна кожа“, за да привлекат клиенти. Но всъщност не е напълно ясно какво се крие зад термина „чувствителна“ кожа и какъв вид козметика трябва да бъде използвана за такава кожа. Най-често клиентите наричат ​​чувствителната кожа, която се лющи, сърби и зачервява или дразни като усещане.Чувствителността не е тип кожа или вид, тя е състояние на кожата. Всяка кожа може да бъде чувствителна, но по-често поради своите особености това е суха, тънка кожа.

 

Всеки ден ставате и мислите, отивайки до огледалото - какво й е на моята кожа и започвате да анализирате къде сте сгрешили или какво сте правили предния ден: прекалили ли сте с търкането, или обратното - не овлажни ли достатъчно вашата кожа? Като цяло това е постоянна борба без ясни перспективи за кожата и самоанализ.

Чувствителната кожа е много податлива на всякакви външни влияния, време, кремове, стрес или лошо третиране със кърпи, които могат да й навредят. Калъфка за възглавница - особено ако лежите върху нея с крем, който все още не е абсорбирал, това е място за размножаване на влага и бактерии. Естественият пълнител за възглавници от пера е потенциален развъдник  за подкожни акари и бактерии. Кърпи, които не изсъхват напълно  и се използват повече от два дни подред е много вредно за вашата кожа. Всичко това са абсолютно реални места за размножаване на бактерии, които провокират възпаление.

Как да разпознаем чувствителната кожа

В зависимост от факторите, влияещи върху появата на чувствителност на кожата, могат да бъдат класифицирани в няколко състояния:

  • еко - чувствителна кожа (в зависимост от факторите на околната среда, която ни заобикаля), 
  • кожа, склонна към контактни алергии (в зависимост от използването на козметика), 
  • ангионевроза (кожни промени под влияние на психосоматични състояния)

 

Чувствителността е характеристика, която няма нищо общо с типа кожа. Чувствителната кожа може да бъде суха, дехидратирана, мазна и склонна към акне. На първо място, чувствителността на кожата се изразява в склонност към зачервяване или алергични реакции.

  • Екзема; 
  • Атопичен дерматит; 
  • Розацея;
  • Алергичен дерматит.

Важно:Не е трудно да определите сами дали кожата ви е чувствителна или не - просто наблюдавайте как реагира при: температурни промени, вятър, водни процедури, използване на козметика, заобикаляща среда. Изпитвате ли зачервяване или сърбеж? Най-вероятно имате чувствителна кожа.

Как да разпознаем чувствителната кожа

 

Следователно първото нещо, което трябва да направите, е да лишите кожата от възможността за възпаление.

 

1.Заобикаляща среда - хигиенни предмети, спално бельо, кърпи и проветряване

Сменяйте много често калъфките за възглавници, вземете възглавница, пълна с изкуствен пълнител, сменяйте ежедневно кърпите за лице, можете да използвате меки хартиени кърпи или да сменяте микрофибър.

Еднократни кърпи хартия 40см. х 70см.

Проветряването на стаята и използването на овлажнител - дори малък настолен до леглото - ще създаде добър микроклимат за вашата кожа, където тя няма да страда от сухота и липса на кислород, потокът от кислород към клетките на кожата се осъществява както през кръвоносната система на организма, така и от околния въздух. И разбира се, не докосвайте кожата с ръце, освен на масата, баня или когато слагате грим, дори ако ви се струва, че те са чисти. Всяка четка, всяка гъба трябва да се измият и подсушат добре.

2.Избягвайте враговете на чувствителната кожа

Врагове на чувствителната кожа, могат да бъдат ВНА , АНА /РНА киселините са твърде вредни при раздразнен или наранен епидермис. Максимумът, който можете да си позволите за вашата кожа, е пяна за лице с чаено дърво като Нежна почистваща пяна Solanie Gentle Cleasing Foam 200ml, тя наистина блокира особено активно зачервяване, успокоява и почиства кожата.

Нежна почистваща пяна Solanie Gentle Cleasing Foam 200ml.

3.Скраб

Скраба е сериозен враг на чувствителната кожа

 

Скраба е сериозен враг на чувствителната кожа, ако е на основа на захар, сол, всякакви груби частици,които могат изключително много увреждат кожа. Като алтернатива използвайте , само нежни пилиги за чувствителна кожа.

 

4.Витамини за чувствителна кожа

Витамини за чувствителна кожа

 

Няколко витамина са отговорни за това да имаме здрава и защитена от възпаления и дразнения кожа е витамина Цинк, но ако цинкът е по-скоро история за мазна и класически проблемна кожа, тогава чувствителната има остра нужда от други витамини, предимно B група. 

 

Като  най-важни са витамин B5, витамин B6 ​​(в аптеки се продава като пиридоксин), В12 и най-важният е В8 (известен още като инозитол или инозитол). Инозитол регенерира кожата и предотвратява косопада.

 

Витамините от В група трябва да се приемат с витамин Е (те взаимно се подсилват), той придава еластичност и естествен вид на кожата. 

 

ВНИМАНИЕ! Преди да започнете да пиете витамини или хранителни добавки, задължително трябва да преминете анализ за нивото на витамините в организма - в зависимост от това се избират продуктът и дозировката му. И не е шега работа. 

 

Какво да изберем от козметиката? Киселините не е разрешена, но какво е възможно тогава?

Изборът на козметика за чувствителна кожа

 

Изборът на козметика за чувствителна кожа е деликатен въпрос. Намирането на подходяща може да стане само чрез проби и грешки или консултация от козметолог или дерматолог. Ние сме подбрали предложения за вас и вашата чувствителна кожа, богат арсенал за борба със чувствителна кожа.

 

Овлажняващ крем

Това е гръбнакът на всяка основна грижа за лицето. Както дневните, така и нощните кремове за чувствителна кожа трябва да са без парфюмни аромати. Подходящи са продукти без съдърание на алкохол, а по скоро на водна или маслена основа.

 

Ето няколко предложения: 

 

Мицеларна вода

Мицеларна вода за почистване и тонизиране на лицето, определено ще помогне в борбата срещу чувствителната кожа. С мицеларната вода нежно ще отстраните замърсяванията по кожата и грима, като едновременно с това ще я тонизирате и освежите. Мицеларната вода е обогатена със зехтин и пшеничени протеини, които се грижат да подхранят кожата, като я дарят с ценни за нея хранителни добавки и витамини. 

 

Предложения за мицеларна вода:

  • Мицеларна вода за лице Germaine de Capuccini 200мл.

  • Почистваща мицеларна вода Filorga Micellar Solution 400ml.

  • Мицеларна вода Solanie Micellar Cleanser and Make-Up Remover 150ml.

Слънцезащитен крем

Използването му е задължително в  грижата за чувствителната кожа. Вредните ултравиолетови лъчи силно отслабват имунната система и състаряват кожата преждевременно, това се отнася не само зачувствителната кожа, но и за  всеки тип.

 

Предложения за слънцезащитен крем:

 

Бележка: трудно е да се контролира чувствителната кожа, но не възможно. Това трябва да се прави не само отвън като грижа, но и отвътре. Контролирайте това, което ни заобикаля. Уви, не очаквайте чудеса само от козметиката. В крайна сметка проблемът с чувствителната кожа е проблем на тялото като цяло.
14/07/2021 0 Коментар/и
Tumblr
Pinterest
Остави коментар