Миноксидил – Единственото одобрено локално лечение на косопада

 

Косопадът или алопецията е често срещано състояние, което засяга различни хора, независимо дали по естествени или други причини. Той може да засегне и двата пола. Обикновено човек има около 100 000 косъма на главата си и всеки ден губи около 50 до 100 от тях. Количеството на загубата на коса варира и може да бъде по-очевидно при тези с дълги прически. 

Всяка коса преминава през естествен цикъл на растеж, почивка и падане. Растежът  зависи от генетиката, възрастта, храненето, метаболизма и начина на живот. Цикълът обикновено произвежда повече косъмчета, отколкото ежедневно падат, но при промяна в него може да настъпи и по-силна загуба.

minoxidil

Коя е най-честата причина за косопада?

Тя е генетична - състояние, известно като андрогенна алопеция. То е прогресивно и кара космените фоликули да се свиват, произвеждайки по-тънки и фини косми с течение на времето. В крайна сметка фоликулът спира да произвежда коса напълно. Наследствената загуба възниква поради наследствена хормонална чувствителност, предавана от единия или от двамата биологични родители. За мъжете това често се нарича плешивост по мъжки тип. За жените косопадът не винаги следва разпознаваем модел. Може да се прояви като косопад на петна или изтъняване на цялата повърхност.

Има и други фактори, които могат да допринесат негативно за загубата на коса. Боядисването с химикали и цветове може да бъде много вредно. Горещите стилизиращи уреди също увреждат, топлината отслабва протеините в косъма и намалява здравината му.

Предотвратимо ли е?

Не всеки вид косопад е предотвратим, но има различни методи и лечения, които могат да помогнат за намаляване на изтъняването на косата и неговото забавяне. Налични са различни видове шампоани и терапии, които помагат за укрепване на кичурите и съживяване на скалпа.

Миноксидил – Единственото одобрено локално лечение на косопада

Първоначално тестван през 60-те години на миналия век като лекарство за лечение на високо кръвно, учени установяват, че той увеличава растежа на косата при няколко пациента. Първоначално това е определено като страничен ефект, но през 80-те години е разработена формула за локално приложение на мъже, страдащи от косопад. В последствие се разработва и женска версия. Днес миноксидилът е единственото одобрено локално лечение, което клинично доказано подпомага растежа.

миноксидил за жени

Как действа той?

Въпреки че точният механизъм, по който действа миноксидилът, не е напълно изяснен, днес е ясно, че лечението разширява кръвоносните съдове, за да доставя повече богата на кислород кръв към космените фоликули. Той също помага за увеличаване на размера им, което насърчава растежа на по-плътни и здрави косми. В допълнение, локалното лечение съкращава фазата на покой (телоген) на растежа на косата, което означава, че тя остава във фазата на растеж (анаген) по-дълго.

Предимства на миноксидила за косата

  • Стимулира растежа - той е локално лекарство, което се прилага върху скалпа, за да стимулира растежа на нова коса при тези. При повечето жени съставката забавя или спира косопада. И при до една четвърт от тях, той всъщност може да насърчи растежа на нови косъмчета. Най-добри резултати ще постигнете, ако започнете да го използвате веднага щом забележите, че губите коса.

  • Увеличава дебелината и плътността - в допълнение към стимулирането на растежа и потискането на оредяването, миноксидилът може да увеличи плътността и дебелината на косъмчетата. Те израстват отново по-пълни и по-здрави.

  • Предлага се без рецепта - лесно е да се сдобиете с него. Въпреки това лекарите съветват да се обърнете към специалист или дерматолог, преди да започнат лечението, защото може да имате медицински проблем, който причинява загубата на коса, като например дисфункция на щитовидната жлеза или хранителни аномалии.

Борба с косопада с продуктите на Foligain MINOXIDL 

Foligain има мисия да промени индустрията за грижа за косата със своите революционни формули и решения, които осигуряват видими резултати. Техните продукти вече се използват в над 45 страни. 

Целта на марката е да осигури по-гъста и здрава коса както при мъжете, така и при жените. Foligain създават истински иновативни и високоефективни формули. Те са създадени с чистота и сила, а модерната наука и технология зад тях подкрепят целите на марката и осигуряват постоянни, надеждни и видими резултати.

Голяма част от продуктите съдържат съставката миноксидил. Те се предлагат под формата на шампоани, терапии, ампули и серуми. Всяка от тях е със специално приложение. Продуктите са съобразени според спецификата на женския и мъжкия скалп. Поради това са разработени продукти с миноксидил за жени и миноксидил за мъже. Особено ефективни са и продуктите с миноксидил за брада. В продуктите за жени се използва миноксидил 2%, а за мъжете миноксидил 5%.

minoxidil 5

Как правилно да нанасяте миноксидил?

Правилното му приложение ще доведе до най-добрите резултати. За да усетите пълното му действие, трябва да го нанасяте два пъти дневно, всеки ден. Най-често разликата започва да се забелязва след четири до шест месеца редовна употреба. Това значи, че последователността е ключът към желаните резултати.

За да приложите разтвор на миноксидил:

Уверете се, че косата и скалпът ви са сухи - не е необходимо да измивате с шампоан преди всяко приложение. Напълнете капкомера до маркировката 1ML - това е една доза. Нанесете я върху скалпа. За улеснение, разделете косата си на шест части и нанасяйте по една капна върху всяка част. След това масажирайте зоните. Не измивайте поне четири часа след приложение.

Ако използвате продуктите на Foligain, следвайте внимателно стъпките за употреба върху опаковката.

Често задавани въпроси за миноксидила

Има ли някакви странични ефекти?

Смята се, че жените са по-податливи от мъжете на някои странични ефекти на съставката, особено растеж на косъмчета на нежелани зони от тялото, като например окосмяването по лицето. Те също могат да изпитат дразнене на скалпа. 

Може ли той да накара косата да капе по-бързо?

Ако решите да използвате миноксидил, не се притеснявайте, ако в началото косата ви изглежда сякаш пада по-бързо от обикновено. Първоначално това е нормално, тъй като той стимулира “почиващите” косми да преминат към фаза на растеж. Това окапване отшумява, когато новите и по-здрави коси израстват.

Ще започнете ли да губите коса, ако спрете да използвате миноксидил?

Един мит, който заобикаля съставката, е, че тя в крайна сметка влошава загубата на коса, когато се спре употребата ѝ. Това всъщност не е така. Тя ще остане в последното си състояние и досегашните резултати няма да се повлияят от спирането на миноксидила.

Posted by Beautymall 22/03/2022 1 Коментар/и
Tumblr
Pinterest
1 Коментар/и
Юлита Агопян:
26/03/2022, 01:11:10 AM
Отговори

След като минат тези 6 месеца мажа по 2 пъти на ден После как трябва да са ползва миноксидила 1път седмично или няколко месеца в годината за поддръжка ?

Остави коментар